Vuosi 2006 ja Friskis Vantaa

Mitä ihmettä? Friskiksen historiikki on edennyt jo vuoteen 2006, jolloin Friskis Vantaa perustettiin!

F&S Vantaan perustaja ja monivuotinen F&S Helsingin hallituksen jäsen, ohjaaja Laura Pulkkinen muistelee vuotta 2006:

Sain alkuvuodesta 2006 sähköpostia silloiselta seuratoiminnan koordinaattori Sami Hultilta: ”Mä olen nyt varannut Laura sulle Myyrmäen urheilutalon jumppasalin 11.3.2006. Että nyt sä voit perustaa Vantaalle sen oman seuran ja lopettaa pitkistä jumppamatkoista nurisemisen.”

Olin aiemmin ollut Helsingin seuran hallituksessa ja mm. työnantajavaliokunnan jäsenenä ja siksi paljonkin tekemisissä Samin kanssa. Asuin Myyrmäessä ja kävin jumpissa ja muissa seurariennoissa Helsingissä lähes päivittäin. Sami oli ilmeisesti riittävästi kuunnellut haikailujani lyhyistä matkoista jumppaan ja ajatellut, että minua täytyy vähän tyrkätä eteenpäin. Samin viestistä alkoi innokas suunnittelu, johon sain apua erityisesti Helsingissä monessa roolissa toimineelta Tiina Hestadilta. Luin tiheällä kammalla kattojärjestömme Friskis&Svettis Riksin Big Fiven eli säännöt ja ohjeet, joiden noudattamiseen kaikki jäsenseurat ovat sitoutuneet. Otimme myös yhteyttä Riksiin, kerroimme suunnitelmista ja kävimme yhdessä läpi toiminnan edellytyksiä ja perustamismuodollisuuksia ja pyysimme, että tuleva seura otettaisiin kattojärjestön jäseneksi. Helsingin seuran säännöt oli helppo ottaa Vantaan yhdistyksen toiminnan pohjaksi joitain kohtia hieman viilaten. Helsingin seuran toiminnassa monipuolisesti mukana oleminen oli antanut hyvät valmiudet sekä alkavan toiminnan suunnitteluun että haasteiden ennakointiin. Helsingin seurassa ajatus Vantaan seuran perustamisesta otettiin innolla vastaan ja apua oli tarjolla monelta suunnalta.

Kutsu perustamiskokoukseen julkaistiin Vantaan Sanomissa ja sitä rummutettiin myös Helsingissä jumpissa. Jouni lupautui ohjaamaan perustamistilaisuudessa Startti-jumpan, johon osallistui 37 jumppaajaa. Tunnelma pienessä salissa oli iloinen ja hikinen. Valtaosa jäi uteliaina vielä varsinaiseen perustamiskokoukseenkin. Siellä salin lattialla istuskellen keskusteltiin seuran ideologiasta ja tarjoamasta liikunnasta. Tutut Helsingin seurasta tulleet osallistujat ja toisaalta täysin vieraat vantaalaiset olivat yhtä mieltä siitä, että tällaista liikuntaa tarvitaan Vantaalle ja seura olisi perustettava. Hallitukseen valittiin Tiina Hestad sekä seuraan ensikosketuksen vasta perustamisjumpassa saanut Gunilla Juslin. Minä sain kunnian toimia puheenjohtajana.

F&S-liikkeen perinteitä kunnioittaen ensimmäisenä kesänä 2006 järjestettiin puistojumppia Jokiuoman puistossa. Ne olivat yleisömenestys ja fiilis oli tietysti friskismäisen riehakas. Helsingistä saatiin puistoa varten musalaitteet, ohjaajat ja banderollit lainaksi, seuralla kun ei ollut vielä muuta kuin parikymmentä perustajajäsentä ja kovasti tekemisen intoa. Syksyksi emme saaneet salivuoroja, sillä vuorojen hakuaika oli mennyt umpeen keväällä ennen seuran perustamista. Vuoden 2006 paukut laitettiinkin syksyllä Vantaa-suhteiden luomiseen ja lobbaukseen, mikä tuotti mukavasti tulosta. Vahvistus omista vuoroista vuoden 2007 alussa valmistuneelta Energia Areenalta saatiin lokakuun lopussa. Helsinki avusti seuraamme antamalla rahalainan omien musiikkilaitteiden ostamista varten. Innolla suunniteltiin järkkärirekryä, lipunmyynnin organisointia, jäsenkortti- ja rekisteriasioita, ohjaajien rekrytoimista. Ensimmäinen varsinainen toimintavuosi 2007 aloitettiin Vantaalla Helsingin seuran ohjaajien voimin. Oli hienoa nähdä, kuinka ohjaajat jaksoivat tukea aloittelevaa seuraa ja ohjasivat Vantaalla iloisin mielin matkoista huolimatta.

Liikkeen ideologia oli Helsingissä toimiessa pureutunut selkäytimeen, mikä helpotti ajoittaisina epätoivon hetkinä ja auttoi eteenpäin sekä perustamisvuonna että sen jälkeen. Vantaan seuran ensimmäinen vuosi jäi mieleeni siirtymävaiheena Helsingistä Vantaalle sekä suunnittelun, toiveiden, haaveiden ja innostuksen vuotena.

Toteutus: Jussi Mikkola