Friskiksessä on hyvä buugi

Haastattelussa tuore ohjaajamme Susanna ”Suski” Ahonen.

Syksyllä 2017 Friskis&Svettis Helsinki sai uuden ohjaajan paluumuuttaja Susanna Ahosesta.

Suski kertoo liittyneensä Helsingin seuraan ensimmäisen kerran vuonna 1995 erään ystävänsä houkuttelemana. Hän kävi Yrjönkadulla ja Merihaassa jumppaamassa muutaman kuukauden, mutta Vaasaan muuton myötä Friskis jäi.

Toisen kerran Suski liittyi Friskikseen Luxemburgissa vuonna 2010 tutustuttaan Niina Hämäläiseen. Suski ryhtyi myös järkkäriksi, koska heistä oli pulaa ja hänellä oli aikaa. “Sitten Niina ehdotti, että minusta voisi tulla hyvä ohjaaja. Tein työtä käskettyä ja pääsin ohjaajakoulutukseen vuonna 2012.” Suski kertoo harrastaneensa lapsena ja nuorena teatteria ja rakastaneensa valokeilassa olemista. Ohjaamisessa on se sama buugi. ”Ihanaa olla siinä keskellä ja välittää hyvää fiilistä ympärilleen”, Suski kertoo.

“Luksissa olin yksinäinen, kahden pienen lapsen kotiäiti, kun mies teki uraa. Kaipasin seuraa ja etsin ystäviä, joita löysin Friskis-porukoista. Kaupallisilla saleilla en koskaan tutustunut keneenkään. Friskisin sosiaalinen puoli viehätti.”

Suski ohjaa Sporttia ja Barbellia, ja nyt myös Barbell intervallia. Voimaa ja sykettä yhdistävää Barbell intervalli -tuntia Suski pitää keväällä joka toinen lauantai klo 12:30 Arabiassa. Luksissa Suski ohjasi myös kuntonyrkkeilyä. “Jos saisin ohjata vain yhtä tuntia, se olisi Sportti. Jumppa on kuningaslaji. Siinä kehittyy koko kroppa todella monipuolisesti: hapenottokyky lisääntyy, lihaskunto ja voima kasvavat, koordinaatio ja liikkuvuus kehittyvät. Mitään välineitä ei tarvita. Musiikki ja jumppatossut riittävät. Helppoa ja hauskaa. Onneksi minun ei tarvitse valita, vaan saan ohjata myös Barbellia. Sekin on kyllä ihanaa!”

Suski kuvailee itseään sosiaaliseksi liikkujaksi. ”Olen sosiaalinen liikkuja, joka tykkää tehdä omaa suoritusta. Ryhmäliikunnassa se toimii täydellisesti. Saa olla porukassa, mutta muiden suoritus ei sotke omia kuvioita. Jokainen tekee omaa juttua, omalla tavallaan, mutta ollaan yhdessä ja jaetaan se energia ja fiilis.”

Suskin mielestä liikkuminen ylipäätään kannattaa, oli porukka mikä tahansa. Mutta jos kaipaa tasa-arvoista, rentoa ja hyväksyvää fiilistä, Friskis on siihen tehty. Ei tarvitse olla laiha eikä lihaksikas, saa olla vanha tai nuori tai keski-ikäinen, sukupuolella tai suuntauksella ei mitään väliä, kaikki ihonvärit kelpaavat, ei tarvitse osata mitään erityistä, saa tulla millaisissa vaatteissa tahansa, saleissa ei ole peilejä, kukaan ei arvostele ja kaikki mahtuvat mukaan ihan omana itsenään. Lisäksi tunnit ovat huipputasoa, ohjaajat motivoituneita ja koulutettuja, järkkärit ja salkkarit ystävällisiä, fiilis hyvä ja parhaat musat. Meille kaikki ovat tervetulleita.

Liikunnan lisäksi Suski harrastaa kaikenlaista maailmanparantamista, yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat häntä.

Teksti: Ulla Kelavuori

Kuvat: Niina Hämäläinen