Perhekummit ja varamummit jumppaamaan

Lapsiperheiden perhekummit ovat Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piirille tärkeä voimavara. Nyt heitä palkitaan arvokkaasta vapaaehtoistyöstä Friskis&Svettis -jumppakortein.

Perhekummi kulkee perheen rinnalla ja mukana arjessa, vanhemmuutta tukien. Joskus perheessä kaivataan juttuseuraa tai kaveria ulkoilemaan, toisinaan lisäkäsiä tai syliä lapselle. Perhekummi on apuna, olematta kuitenkaan lastenhoitaja, kodinhoitaja, terapeutti tai muu ammattilainen. Perheille toiminta on maksutonta.

”Edellytys perhekummin hakemiselle on aina perheen oma kokemus tuen tarpeesta. Perhekummisuhde solmitaan vuoden ajaksi, jona aikana perhekummi tapaa perhettä noin kaksi kertaa kuukaudessa, kaksi-kolme tuntia kerrallaan. Kummisuhteen lähtökohtana on vapaaehtoinen ja tasavertainen kumppanuus”, perhetoiminnan koordinaattori Minna Kaukonen Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piiristä kertoo.

Perhekummeista on moneksi

Perhekummit ovat auttamisesta kiinnostuneita, luotettavia ja sitoutuneita vapaaehtoisia, jotka haluavat tehdä hyvää tukemalla ja auttamalla yksinäisiä lapsiperheitä.

”Perhekummimme ovat ihania, tavallisia ihmisiä, joilla on suuri sydän. Usein perhekummiksi hakeutuva kokee lapsiperheiden asiat tärkeiksi. Hänellä saattaa myös olla omia kokemuksia ja muistoja ajoilta, jolloin olisivat ehkä itse tarvinneet kuuntelijaa ja keskustelijaa”, Kaukonen sanoo.

”Perheet hakevat perhekummia arjen tukiverkostojen puuttuessa. Vanhemmat saattavat kokea itsensä yksinäisiksi tai muutoin tarvita vahvistusta omaan vanhemmuuteen arjessa.”

Tärkeää vapaaehtoistyötä

Vuonna 2010 aloitettu perhekummitoiminta on Kaukosen mukaan yksi MLL Uudenmaan piirin tärkeimmistä tukimuodoista. Vuosi vuodelta tukisuhteiden määrät ovat kasvaneet.

”Ilman vapaaehtoisia perhekummeja toimintaa olisi mahdotonta toteuttaa. Perhekummien vapaaehtoistyöpanos on piirillemme erittäin tärkeää ja eritoten perheille.”

Perheet arvostavat vapaaehtoisen perhekummin antamaa aikaa ja läsnäoloa. Perheet saattavat kokea perhekummin ystävänä, varamummina tai varavaarina, jonka kanssa on helppo puhua asioista.

”Yksinäisyyden keskellä perhekummin tapaaminen tukee vanhempana jaksamista. Erilaisten elämäntilanteiden ja muutosten keskellä perhekummi on tärkeä tuki”, Kaukonen toteaa.

Lämmin kiitos F&S!

Perhekummit saavat paljon kiitosta perheiltä. Vuosittain keväällä MLL Uudenmaan piiri järjestää MLL UP Muotia ja tähtiä -tapahtuman, jossa kerätään varoja perhekummitoimintaan sekä palkitaan vuoden perhekummi.

”Eri toimijoiden ja yhteistyökumppaneidemme avustuksella voimme tukea perhekummiemme arvokasta työtä. Tästä yhtenä osoituksena on Friskis&Svettis, joka on lahjoittanut meille 15 kolmen kerran kokeilukorttia, jotka arvomme vuoden 2020 alussa Helsingin alueen perhekummeillemme. Lämmin kiitos seuralle!”, Kaukonen sanoo.

Lue lisää perhekummitoiminnasta täältä.

 

TEKSTI Sari Okko | KUVA MLL