Mentorointi on välittämistä ja laatua

Mentorit ovat Friskis-ohjaajien tukijoita ja koutsaajia. Heidän tehtävänään on tarjota aikaa, keskusteluapua, vastata ohjaajien omiin tarpeisiin ja katsoa, että tunti on raameissa. Nykyään mentoroinnissa korostuvat vuorovaikutus, empatia ja kuunteleminen, kun taas aikaisemmin mentoroinnin etusijalla on ollut seurata, että tunti on tehty “oikein”. Silti nykyisenkin mentoroinnin yhtenä tarkoituksena on myös Friskis-tuntien laadun valvonta.

Mentorit saavat erityisesti koulutusta palautteen antamiseen ja keskusteluun: miten rakennan vuorovaikutustilanteen ohjaajan kanssa, miten annan palautetta, kuinka esitän asiat? Myös sellaisiin seikkoihin, kuten ruumiinkieleen ja tunteisiin, kiinnitetään runsaasti huomiota. Ennen mentorit koulutettiin tiettyyn lajiin, mutta tämän päivän trendinä on, että jokainen voi mentoroida kaikkia lajeja, sekä sisä- että ulkoliikuntatunteja ja -ohjaajia.

Friskis&Svettis Helsingissä on ollut koulutettuja mentoreita seuran perustamisesta, vuodesta 1992 lähtien. Tällä hetkellä Helsingin seuralla on kuusi mentoria, Ella, Erja, Kati, Maarit, Niina ja Ripsu. Mentorit kokoontuvat 1-2 kertaa vuodessa ja seuraavat kausittain ohjaajien mentorointitarvetta.

Katso video “Mentorin vastaanotolla”.

https://youtu.be/7Wh7KEMwX8E

Teksti: Niina ja Kati

Kuva ja video: Mallu