Seija, iloinen ”talvisodan muistomerkki”

Päätoimittajan palstalla (Hyvä Fiilis 1–2/2004) sauvakävelyohjaajamme Seija Laurimaa on kirjoittanut näin: ”Kun itsellä on hyvä olla, sitä on helppo jakaa myös muille. Aurinkoinen hymy, kaunis kiitos, kaikki se mikä saa minut hyvälle tuulelle, tehoaa myös naapuriin.”

Tätä elämäniloa olemme saaneet Friskiksessä nauttia Seijan seurassa monin eri tavoin. Kemijärvellä talvisodan syttymisyönä syntynyt Seija asui sodan jälkeen vuoden mummilassaan Käpylässä. Ei ihme, että esimerkiksi patikkaretki Seijan johdolla Käpylässä on jäänyt osallistujille ikimuistoisena mieleen.

Eläkkeellä Friskiksen monenlaisiin tehtäviin

Seija jäi eläkkeelle 2002. Viimeisenä työvuotenaan Seija teki juttua Friskiksestä Kotilieteen ja haastatteli Marianne Kyrklundia. Maren kannustamana Seija tuli mukaan jumppiin. Heti eläkkeelle jäätyään Seija sai pestin Friskiksen lehden, Hyvä Fiiliksen päätoimittajana. Tässä vapaaehtoistehtävässä Seija oli 2003–2011.

Keväällä 2005 Seija kouluttautui Friskiksen sauvakävelyohjaajaksi. Muutamista lopettamisuhkauksistaan huolimatta Seija on jatkanut ohjaamistaan niin, että tänä keväänä tulee jo 15 vuotta täyteen. Lenkkeilijöiden iloinen kannustus on siivittänyt. Energinen Seija on ollut myös seuran hallituksessa Tiina Hestadin pj-kaudella 2004–2005.

Sauvakävely tuli Seijalle tutuksi Suomen Ladun kautta jo työvuosina. Liikuntaa hän on harrastanut koko ikänsä. Seija on ollut varsinainen työmatkapyöräilyn edelläkävijä, matka Mellunmäestä Pasilaan ja takaisin kotiin oli 30 km ja se taittui lähes päivittäin.

Vuosikaudet Seija oli Helsingin Polkupyöräilijöiden jäsen. Siinä joukossa hän kierteli kotimaan lisäksi ympäri Eurooppaa, esim. Loiren laaksossa, Belgiassa ja Normandiassa. Suomi Pyöräilee –hankkeen myötä Seija osallistui monena peräkkäisenä kesänä fillariretkille eri puolille Suomea, mm. Helsingistä Saimaan ympäri ja Kilpisjärveltä Helsinkiin.

Mustavuoren ladut kodin lähellä ovat hyvinä talvina tulleet Seijalle tutuiksi.

Aktiivisuus elämäntapana

Helsingin kaupungin suuntaan Seija on ollut aktiivinen ja on päätynyt mm. naapuruuspiirin vetämiseen Mellunmäessä. Ahkeran painostuksen myötä sinne on saatu viime kesänä puistojumppa ja nyt myös jumppia aivan naapurustoon, Seija ohjaa sielläkin sauvakävelyä kaupungin vapaaehtoisena. Mellunmäkeen suunnitellun liikuntapuiston sijainnista naapuruuspiiri on Seijan johdolla antanut painavan sanansa.

Pitkän matkan vuoksi Seija käy harvoin Friskiksen tunneilla mutta varsinkin Jumppa, Jumppa Soft ja Flex Soft tunnit vetävät puoleensa silloin, kun aikaa on sopivasti. Kuntosalilla Seija käy Kontulassa. Seija kaipaakin seuraltamme tarjontaa Itä-Helsinkiin.

Liikuntaharrastusten ohella Seija vierailee paljon myös museoissa, mm. Helsingin seudun journalistisenioreiden kanssa. Uusi Amos Rex on juuri nyt Seijan suosikki. Seija on matkustanut paljon ympäri maailmaa ensin työn puolesta ja belgialaisen ystävänsä kanssa, myöhemmin pojan perheen asuinpaikkojen mukaan. Erityisesti mieleen jääneitä paikkoja ovat olleet Perun Machu Pichu ja Kambodzan Angor Vat.

Vapaaehtoistyö on tärkeä osa Seijan elämää. Vapaaehtoisuudella on Seijalle suuri merkitys myös Friskiksessä: samalla, kun antaa, saa itsekin. Ohjaajien sitoutuminen on ihailtavaa ja seuran monipuolisuus tosi hienoa Seijan mielestä. Liikunnanohjaus on Seijalle paluu yhteen nuoruuden unelma-ammateista, liikunnanopettajaksi.

Aseman Lapset ry:n Walkersissa Seija toimi seitsemän vuotta nuorten parissa waparina. Seijassa meille nuoremmille friskisläisille on mahtava esikuva ja malli, kuinka pysyä liikkeessä ja vireessä kaiken ikää. Seijan mukaan mieli pysyy virkeänä, kun on tekemistä, ystäviä ja harrastuksia.

Varma kevään merkki on, kun tiistain sauvakävelylenkit palaavat talvitauolta Hermannissa 3. maaliskuuta. Tervetuloa mukaan Seijan ja muiden matkaan! Joka tiistai klo 17.30–18.45.

Kuvat: Aura Putkonen ja F&S-kuvapankki

Teksti: Marja Rikaniemi