Sporttirundi

F&S-liikuntatunnilla harjoitetaan lihaskunnon ja hapenottokyvyn lisäksi monipuolisesti tasapainoa, koordinaatiota ja liikkuvuutta. Liikkeet ovat helppoja ja luonnollisia, silti tehokkaita – ja sopivat siksi kaikille. Laadun takaavat koulutetut ja ammattitaitoiset F&S-ohjaajat.

Mitä on Sporttirundi?

Sporttirundi on lihaskuntopainotteinen liikuntatunti, jossa on lihasvoima- ja sykeosuuksien lisäksi noin 25 minuutin kiertoharjoitteluosuus. Kiertoharjoitteluosuudessa käytetään myös välineitä, esimerkiksi käsipainoja. Kokonaiskesto 60 min tai 75 min.

Sporttirundi sopii

Sporttirundi sopii kuntoilijoille, jotka haluavat monipuolisen lihaskuntoa painottavan harjoituksen. Sporttirundi sopii tottuneille kuntoilijoille, perustaso tarjoaa intensiivisen perustreenin myös pienemmilla vastuksilla, yksinkertaisilla askelsarjoilla. Tehoja voi säätää oman kunnon mukaan. Sporttirundi-tunnilla treenataan lihaskunnon lisäksi hapenottokykyä ja liikkuvuutta. Tunti kehittää myös tasapainoa ja koordinaatiota.

Tunnin rakenne

75 minuutin tunti alkaa lämmittelyllä, jota seuraa lattialla tehtävä lihasvoimaosuus sekä lihaskuntoon painottuva kiertoharjoitteluosuus, nk. rundiosuus. (n. 25 min). 60 minuutin tunnilla siirrytään heti lämmittelyn jälkeen kiertoharjoitteluosuuteen. Molemmissa on rundiosuuden jälkeen on vielä sykeosuus ennen jäähdyttelyä. Lämmittely ja jäähdyttely sisältävät myös liikkuvuutta kehittäviä joustoja ja venyttelyjä.

Lämmittelyosuudessa herätellään lihakset ja koko keho laajoilla, avaavilla liikkeillä sekä nostetaan vähitellen sykettä, esimerkiksi hölkäten. Lämmittely sisältää myös liikkuvuutta harjoittavia joustoja.

Lattialla tehtävä lihaskunto-osuus sisältää tuttuja lihasvoimaliikkeitä, kuten punnerruksia, vatsa- ja selkälihasliikkeitä, lantionnostoja. 60 minuutin tunnilla osa näistä tehdään kiertoharjoitteluosuudessa.

Intervallityyppisessä kiertoharjoitteluosuudessa tehdään asemilla toiminnallisia lihaskuntoharjoituksia. Liikeissä voidaan käyttää myös välineitä, kuten vastuskuminauhoja, gymstickiä tai käsipainoja. Kutakin liikettä tehdään noin minuutti, minkä jälkeen siirrytään seuraavalle asemalle.

Kiertoharjoittelua seuraa sykeosuus, joka kehittää hapenottokykyä (kuntoa). Se sisältää esimerkiksi hiihtohyppyjä, askelkyykkyjä, juoksua sekä askelsarjoja musiikin tahdissa. Starttitasolla sykettä nostetaan tehokkailla, helposti seurattavilla liikkeillä toinen jalka maassa. Musiikki luo tunnelman. Se on inspiroivaa, monipuolista ja tempoltaan vaihtelevaa.

Tunnin lopuksi jäähdytellään, annetaan sykkeen laskea, esimerkiksi rauhallisesti hölkäten sekä harjoitetaan liikkuvuutta joustellen ja venytellen.

Treenivinkit

Kokeile myös Jumppa spurttia.

Tuntuiko Starttirundi liian rankalta? Tutustu perusjumppaliikkeisiin jumpassa.

Keskikropan treeniä Sporttirundin lisäksi? Käy lisäksi Coressa.

Haluatko treenata ulkona? Kokeile Sauvakävelyä tai Juoksua.

Tuntuvatko käsien ja jalkojen koordinaatiota vaativat liikkeet hankalilta? Unohda kädet ja keskity tekemään jalkaliikkeet huolella.

Katso myös: Rundista voimaa